TUTISZAKÁCS.HU

A LEGJOBB RECEPTEK, A LEGJOBBAKTÓL, és persze a tutiszakács.hu- tól, MINDEN ALKALOMRA!

Hírlevél megoldás

 

Grillezett bárányborda

(4 személyre)

8 bárányborda (csonttal együtt)
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál Jamie Oliver kakukkfű, citrom és babér fűszerkeverék
1 teáskanál citromlé
1/2 teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál só
1 friss rozmaringág
2 evőkanál olívaolaj

A megtisztított fokhagymát összezúzzuk és tálba tesszük. A rozmaringágról lehúzzuk a leveleket, és apróra vágjuk. A tálba tesszük a kakukkfű, citrom és babér fűszerkeverékkel, sóval, frissen őrölt borssal együtt. Citromlével és olívaolajjal felöntjük, majd jól kikeverjük. A báránybordákat megmossuk, megtöröljük, és bedörzsöljük a fűszeres olajjal. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Kivesszük, és faszénparázs fölött, oldalanként 8-10 percig sütjük. Rostsütő serpenyőben is készíthető. Rozmaringos pirított burgonyával és fokhagymás párolt parajjal körítjük.

Gyors és fenséges tonhalas tészta

500 g rigatoni vagy penne tészta
600 g jó minőségű üveges vagy konzerv olajos tonhal
1 üveg (350 g) Jamie Oliver olívás, fokhagymás, paradicsomos mártás
50 g frissen reszelt parmezán
1 citrom leve és héja
egy kis csokor bazsalikomlevél
tengeri só
frissen őrölt feketebors
extra szűz olívaolaj



A rigatonit bő, forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Amíg ez fő, a konzerv tonhalat lecsöpögtetjük, a halat nagyobb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük, felöntjük az olívás, fokhagymás, paradicsomos tésztamártással, és megborsozzuk. Kis lángon összemelegítjük. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, és egyszerűen a tonhalas mártásba dobjuk. Pár csepp olívaolajjal, reszelt citromhéjjal és frissen reszelt parmezánnal ízesítjük. Jól összekeverjük, ha kell, sózzuk. Citromlével megöntözve, friss bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.


 Óangol sült szilva

(4 személyre)

50 dkg szilva
1 körte
1 alma
5 cl félszáraz fehérbor
4 cl brandy
2 dkg vaj
½ teáskanál őrölt fahéj
narancshéj csík
citromhéj csík
reszelt szerecsendió
csipetnyi őrölt szegfűszeg
3 evőkanál cukor

Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Nagyságtól függően feldaraboljuk (mindegyik darab nagyjából egyforma nagyságú legyen, hogy azonos időben puhuljanak meg). Kivajazunk egy tűzálló tálat, és beletesszük a gyümölcsöket. A narancs- és citromhéjcsíkot felaprítjuk, majd összekeverjük az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, a reszelt szerecsendióval és a cukorral. Ezzel a keverékkel szórjuk meg a gyümölcsöket, és jól össze is forgatjuk. Felöntjük a félszáraz fehérborral, a brandyvel, és 20-25 percre forró sütőbe toljuk.

 

Dél-indiai zöldség curry
(4 személyre)


1 padlizsán
2 burgonya
2 édesburgonya
6 paradicsom
15 dkg zöldhüvelyű bab
10 dkg zöldborsó
5 dkg okra
1 fej hagyma
2 friss zöld chili
1 dl kókusztej
1/2 csokor friss currylevél
1 teáskanál mustármag
½-1/2 teáskanál őrölt koriander és garam masala
csipetnyi kurkuma
római kömény és őrölt chili
rózsaszín himalájai kristálysó
bors
olaj

Elkészítés: Két evőkanál olajat megforrósítunk, és 1-2 percig pirítjuk a mustármagot. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a friss zöld chilit. 1-2 percig pároljuk, majd megszórjuk az őrölt fűszerekkel. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és az ugyancsak kockára vágott burgonyát, édesburgonyát és padlizsánt. Gyakori kevergetés mellett kis lángon 2 percig pároljuk. Felöntjük a kókusztejjel, és 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldhüvelyű babot, a zöldborsót és az okrát (el is hagyható). Sózzuk, borsozzuk, és készre pároljuk. Rizzsel tálaljuk.


Mentás krémborsó

2 evőkanál olíva olaj
1 csokor tavaszi hagyma feldarabolva
1 marék friss mentalevél
0,5 kg friss, vagy mirelitborsó
2 nagyobbka darab vaj
tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Hevítsd fel az olajat egy edényben, majd add hozzá a felvágott hagymát, mentát és a borsót. Takard le egy fedővel és hagyd néhány percig párolódni. Vedd le a fedőt, és vedd elő a jó öreg turmixgépet, majd az egész edény tartalmát turmixold finomra. Amikor kész, keverd bele a vajat, és ízesítsd ízlésed szerinti mértékben.


Korianderes sült lazac


1 gerezd fokhagyma
1 marék friss koriander
6 evőkanál olívaolaj
1 lime kifacsart leve
Tengeri só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint
60 dkg (4 szelet) filézett lazac
1 nagy paradicsom meghámozva és feldarabolva

A fokhagymát, 2 evőkanál olívaolajat, a limelevet, egy kis őrölt borsot egy csipet sóval és a korianderlevelekkel együtt turmixold össze.
Hevítsd fel a maradék olajat egy serpenyőben, majd helyezd bele a halfiléket.
Öntsd a fűszermixet a lazac tetejére, majd add hozzá a paradicsomot. Ízesítheted még egy kis sóval és borssal.
Párold ebben a fűszeres lében a halat 10-15 percig, amíg megpuhul. Frissen tálald lime szeletekkel és korianderrel díszítve.


Bruschetta

(4 személyre)


4 szelet ciabbata kenyér (rusztikus, ropogós héjú parasztkenyér)
4 szelet prosciutto (levegőn szárított füstölt sonka)
1 mozzarella-golyó (125 g)
200 g paradicsom vagy koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
friss bazsalikomlevelek
extra szűz olívaolaj

bors

A megtisztított paradicsomot felszeleteljük – ha koktélparadicsomot használunk, csak félbevágjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A lecsöpögtetett mozzarellát darabokra tépdessük. A ciabbata kenyérszeleteket mindkét oldalon megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük. Olívaolajjal megcsöpögtetjük, és ráhalmozzuk a paradicsomot, majd a sajtot. Sóval, borssal megszórjuk, és rátépkedjük a friss bazsalikomleveleket. Még egyszer meglocsoljuk az olívaolajjal.

 

Kreol Csirke

(4 személyre)

8 csirke alsócomb
2 szem szegfűszeg
5 cm fahéjrúd
1/2 gerezd fokhagyma
csipetnyi morzsolt kakukkfű
reszelt citromhéj
1 teáskanál pirospaprika

szemes bors
a sütéshez olaj

Elkészítése: A fahéjrudat kis darabokra tördeljük, és a szemes borssal meg a szegfűszeggel együtt hintakéssel felaprítjuk. A megtisztított fokhagymát késsel ellapítjuk, majd az egészet összekeverjük a morzsolt kakukkfűvel, a reszelt citromhéjjal és a pirospaprikával. A megmosott alsó csirkecombokat szárazra töröljük, és jól bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Egy órát állni hagyjuk. A húst megsózzuk, olajjal megkenjük, és faszénparázs fölött (vagy sütőben) pirosra sütjük. Sűrű joghurtot kínálhatunk hozzá.

Tipp: Aki szereti a csípőset, csíkokra vágott chilivel is megszórhatja.

 

  Gyümölcs bomba Jamie Oliver módra

Készítünk egy piskótát:

20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg liszt, pici só, 1 kk sütőpor, 3 ek. kakaó, 3 tojás A fehérjét külön felverjük, a sárgáját a többi alapanyaggal kikeverjük robotgéppel, majd nagy mozdulatokkal a két részt összekeverjük. Óvatosan azért, hogy ne essen össze a fehérjehab.
Ebből 2 kerek lapot sütünk.(vagy kisütjük a piskótát, majd szépen,ügyesen két félbe vágjuk)

Az egyiket 8 cikkre vágjuk, és kibélelünk vele egy gömbölyű aljú tálat, amibe előzőleg jó nagyra méretezett folpackot terítünk. a cikkek fedjék egymást! Valami szesszel meglocsoljuk, azért, hogy a piskótalapok átitatódjanak, illetve így jobban tapadnak egymáshoz a cikkek.

A töltelék:

1/2 kg ricotta túrót és 3 ek cukorot elkeverünk. Egy tábla keserű csokit összetörve, maréknyi szeletelt mandulával, kandirozott gyümölcsel, cseresznyével, kis maréknyi örölt kávéval, összekeverjük, majd beletöltjük a tálunkba.

Tetejére az egyben hagyott piskótalapot tesszük, ráhajtjuk a fóliát, jól lenyomkodjuk, nehezéket is teszünk rá, majd a hűtőbe rakjuk. Mélyhűtőbe is lehet, csak akkor 3 órával fogyasztás előtt ki kell venni, kicsomagolni ,és tálcára borítani.

 

 LÁGY CSOKOLÁDÉVAL TÖLTÖTT KAKAÓS KEKSZ 

30 db kekszhez 140 g vaj
140 g porcukor
2 tojás sárgája
255 g finomliszt
1/2 tasak sütőpor
30 g cukrozatlan kakaópor
30 g kis /ét-, tej- vagy fehér/ csokoládékocka
1 db 4 es 1 db 5 cm-es tésztaszaggató

Zsírozz be egy nagy sütőpapírt. Keverd habos krémmé a vajat a cukorral és üsd bele a tojás sárgákat, aztán add hozzá a lisztet, a sütő- meg a kakaóport, alakul mar a tésztád. Gyúrd össze alaposan es jöhet a hűtés a frigóba.
A sütőt 190 fokra melegítsd elő. A lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztád 1/3-részét, majd vágj ki a kisebbik szaggatóval 30 korongot. Sorakoztasd fel a csapatot a sütőpapíron es mindegyik közepébe tegyél egy csokikockát- fontos, ha kevesebbet csinálsz, akkor is használd fel az összes csokit! Nyújtsd ki a maradék tésztát és vágj ugyanannyi korongot a nagyobbik szaggatóval, pottyansd őket a csokik tetejére es az ujjaddal gyengéden tapaszd össze a szélén a két tésztaréteget, hogy a csoki ne folyjon ki közülük.
Süsd a már meleg sütőben 10 percet, aztán eheted forrón vagy hidegen.

 

 Japán palacsinta

(2személyre)

- szójaszósz,
- fűszerpaprika,
- chili por,
- picike ecet,
- szója csíra,
- liszt


apró, vékony csíkokra vágva:
- uborka,
- répa,
- gomba,
- paprika,
- póréhagyma
illetve akármilyen zöldség, amit csíkokra lehet vágni. (pl. káposzta is)


Készíts sűrű masszát a lisztből vízzel, mintha csak galuskatésztát csinálnál tojás nélkül, de azért legyen egy picit hígabb. Keverd el csomómentesen. Öntsd bele az összes felvágott zöldséget (fontos, hogy elég vékonyak legyenek, mert különben nem fognak átsülni.) Ezután már csak egy teflon palacsintasütő kell és egy pici olaj. Mintha palacsintát készítenél, úgy süsd ki.
Csinálj kétféle szószt: csípőset és simát. A szójaszószba keverj egy kis fűszerpaprikát és egy pici ecetet. A csípősbe pedig rakj chilit is.
Frissen kisütve, félbehajtva tálald, külön tálkákban a kétféle szósszal.

 

 Jamie Oliver-féle amerikai palacsinta recept

(2-4 személyre)

3 nagyobb tojás,
120 g finomliszt,
1 púpozott kávéskanál sütőpor,
1,5 dl tej,
1 csipet só.


Elkészítés:Először válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját külön-külön tálba. A sárgájához add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, keverj belőlük sűrű, sima tésztát. Kemény habbá verd fel a tojásfehérjét a sóval. Ezt könnyedén forgasd bele a tésztába - s az máris bevetésre kész. Mérsékelt tűzön forrósíts fel egy teflon palacsintasütőt. Önts bele egy kis tésztát, és süsd néhány percig, amíg arany színt nem kap, és szilárdulni nem kezd. Ekkor szórd a még nyers oldalára választott ízesítődet (lásd alább), és egy tompa hegyű késsel vagy lapáttal fordítsd a palacsintát a másik oldalára. Addig süsd, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül. Készíthetsz csinos kicsi vagy nagyobb méretű palacsintákat, ahogy tetszik. Meglocsolhatod őket egyszerű juharsziruppal, de kóstold meg akár egy kis vajjal vagy tejföllel.

 

Epres ricottás torta

22,5 dkg vaj
22,5 dkg liszt
20 dkg barna cukor
4 tojás
2 csapott tk sütőpor
25 dkg eper
2 tk jófajta balzsamecet (itt 25 éves. Hmmm, mint a méz!)
25 dkg ricotta
1 kezeletlen citrom leve és héja

Két 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok és kilisztezek. Akinek nincs kettő, ne hagyja abba az olvasást! Majd két részletben süti meg!!!
A vajat és a cukrot habosra keverem a robotgéppel, majd egyesével hozzáadom a tojásokat. A lisztet a sütőporral elkeverem és a masszához adom. A torta tésztáját elfelezem és a két formába elosztom (vagy csak a felét sütöm ki). Két forma esetén 150 fokon légkeveréssel 25-30 percig sütöm, míg aranyszínűek nem lesznek. (Egy forma esetén 175 fokon légkeverés nélkül.)
Ha kisültek hagyom kihűlni őket. Az epreket megmosom, leszárítom és felszeletelem, majd a balzsamecettel nyakon öntöm és összeforgatom. A ricottát a citrom lerezselt héjával és a levével kikeverem, majd az egyik tortalapra kenem, rápakolom a lecsepegett epreket és ráhelyezem a tetejét. Nekem maradt egy kevés ricottám, azt a maradék balzsamecettel elkevertem és a torta tetejére kentem.

 

Jamie mogyorós tortája

 12 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
4 tojás szétválasztva
1 narancs reszelt héja
3 dkg liszt
12,5 dkg törökmogyoró
12,5 dkg ricotta
2 ek. darált mák
csipet só

A tetejére díszítésnek:
2 ek. narancslekvár (vagy barackdzsem)
5 dkg étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (később a sütés közben mérsékeltem 170-re). Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral és a hűtőbe tesszük.

A mogyorót szárazon megpirítjuk és finomra őröljük.
A vajat a robotgéppel a cukorral együtt fehéredésig keverjük, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadjuk, aztán megy bele a narancshéj, a liszt, a ricotta, a mogyoró és a mák. Végül a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk, de azt már kézzel egy keverőlapát segítségével.
A tésztát beleöntjük a tortaformába, elsímítjuk és légkeveréssel 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

A narancslekvárt elkeverjük 3 ek. vízzel és felforraljuk. Megkenjük vele a tortát. Miután kihűlt, egy nagylyukú reszelővel étcsokiforgácsokat reszelünk rá.

Megjegyzés: a normál méretű kerek kapcsos formában sütve elég laposka lett a torta, érdemes vagy duplaadagot (esetleg másfelet) csinálni, vagy kisebb formában sütni.

 

Cseresznyés focaccia

Hozzávalók 2 kisebb cipóhoz:

50 dkg liszt (nálam tönköly fehérliszt a Müllerből)
3 dl langyos víz (vagy egy picit több)
1,5 zacskó szárított élesztő
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
2 ek. olaj

Tetejére:

kb. 30 dkg cseresznye kimagozva
1-2 ek. méz
kevés cukor
vajdarabok

A lisztet egy nagy tálba szitáltam, a közepébe mélyedést csináltam és beleöntöttem a víz felét, beleszórtam az élesztőt, a sót és a cukrot. Egy villával elkevertem, majd a mélyedés falát fokozatosan „beomlasztva” először villával, majd kézzel összegyúrtam a tésztát. Közben hozzáadtam a többi vizet meg az olajat.

Mikor már összeállt, legalább 5-6 percig gyúrtam, hogy selymes és rugalmas állagú legyen. Beliszteztem a tetejét és letakarva a duplájára kelesztettem. (Ekkor kényszerűségből éjszakára hűtőbe tettem, előtte megkentem a tetejét egy kis olajjal és másnap folytattam a műveletet.)

Míg a tészta kelt, kimagoztam a cseresznyét és egy szűrőben lecsepegtettem. Összeforgattam egy tálban 1-2 ek. mézzel.

Mikor a duplájára dagadt a tészta, ököllel megcsapkodtam, hogy kimenjen belőle a levegő, majd kétfelé osztottam. Két kerek lapot nyújtottam belőle, kb. 2 cm vastagot. Ujjal lyukakat fúrva a tésztába megraktam a tetejét a cseresznyével és 1-2 ek. cukorral is megszórtam. Hagytam kelni kb. 20 percet, majd kisebb vajdarabokat raktam rá és betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ezután kb 45 percig sütöm.

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 4
Heti: 25
Havi: 117
Össz.: 55 963

Látogatottság növelés
Oldal: JAMIE OLIVER receptek
TUTISZAKÁCS.HU - © 2008 - 2024 - tutiszakacs.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »